In de beginjaren van BE-Combi werd het grootste deel van de PLUS Systemen gebouwd op IVECO.

Dolf Lutterman, directeur van IVECO NLS, vertelt waarom.

IVECO en BE-Combi: een sterke combinatie

De band tussen IVECO en BE-Combi gaat ruim tien jaar terug, toen oprichter Henk-Jan Uittenbogerd de eerste PLUS-systemen op de weg zette. BE-Combi is vanaf de start merkonafhankelijk geweest. Toch werd in de beginjaren het grootste deel van de PLUS-systemen gebouwd op IVECO. Dat heeft alles te maken met de robuustheid van dit Italiaanse merk, vertelt Dolf Lutterman, directeur van IVECO NLS.


"Alle IVECO-chassis, zowel de lichte bedrijfswagens als de zwaardere trucks, worden geconstrueerd met het vermaarde ladderchassis met U-profiel. Dat levert een ontzettend sterk chassis op, wat IVECO een technische voorsprong geeft bij hogere laadvermogens."


Gestage groei

Sinds de invoering van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn op 19 januari 2013 zijn chauffeurs die na deze datum hun B- en E-rijbewijs hebben behaald, begrensd op maximaal 7 ton treingewicht. Het is een maatregel die Dolf Lutterman graag teruggedraaid zou zien. "Niet alleen omdat IVECO in het 3,5-tons segment méér aankan, maar vooral vanwege de huidige hoofdbrekens in het transport: het milieu en het chauffeurstekort. De BE-combinatie is van noodoplossing uitgegroeid tot een volwassen voertuig. Het BE-segment groeit gestaag. Steeds meer transportbedrijven, maar ook grote aannemers en andere eigen vervoerders, kiezen voor een BE-trekker met oplegger of een PLUS-systeem. Het is natuurlijk fantastisch voor het milieu en de bedrijfskosten als je maar één vervoersbeweging nodig hebt in plaats van vijf. Maar ik zou nog veel meer ruimte willen in het maximaal laadvermogen. Niet in de laatste plaats omdat IVECO met die hogere  combinatiegewichten  hoegenaamd geen moeite heeft."

Opbouwrichtlijnen

IVECO NLS leverde onder meer de vijf IVECO Daily chassis voor de autohoogwerkers van Hoogwerker Centrum Nederland. Dolf Lutterman: “De standaarduitvoering is uitgerust met een 1,9-tons vooras. Vanwege het gewicht van de kraan, die ook over de cabine kan reiken, hebben we er af fabriek een 2,1-tons as opgezet. BE-Combi is een prettige, professionele partij die zich strikt aan onze opbouwrichtlijnen houdt. Wij leveren kwaliteit, zij ook.”

Lees ook

"Het hoge laadvermogen gaf de doorslag om te kiezen voor het 3500PLUS Systeem. Met één van deze voertuigen kunnen we hetzelfde vervoeren als met vier bestelwagens."

Cor de Rooij, wagenparkbeheerder Bidfood

Lees verder

“Groot voordeel van deze configuratie is dat je er mee mag rijden met een BE-rijbewijs, waardoor het potentieel aan chauffeurs groot is.”

Ton Voorheijen, facilitair manager Leen Bakker

Lees verder